Oktoberdans 2012

av Jorunn Kjersem Hildre, 01/11/2012

Vi er tilbake fra Bergen! Oktoberdans ble en  fyldig og inspirerende festivalopplevelse.

Vi har sett forestillinger av Meg Stuart, Miguel Gutierrez, Mette Edvardsen, Steven Cohen, Tale Dolven, Ane Lan, Budor/Cule/Immaturus, Heine Avdal/Yukiko Shinozaki, Happy Gorilla Dance Company, Hooman Sharifi, Findlay/Sandsmark/Pettersen og Luke George.

Det var mange sterke inntrykk, spesielt Hooman Sharifi med “Then love was found and set the world on fire”, (les anmeldelse av Sidsel Pape her). Steven Cohen fra Sør-Afrika var nok festivalens mest sjokkerende dansekunstner, og flere av studentene opplevde arbeidene hans som provoserende og sterke. Les anmeldelse av Marianne Lystrup her. 

Heine Avdal og Yukiko Shinozaki begeistret som vanlig med sitt konsept Borrowed Landscapes, med dans på Rimi for alle slags publikummere. Et definitivt høydepunkt var den wienervalsende løpesekvensen.

Flygeren til Mette Edvardsen

Studentene var så heldige å få et eget møte med Mette Edvardsen og  de 8 levende bøkene/utøverne i prosjektet Time has fallen a sleep in the afternoon sunshine. Blant bøkene var utøver Kristine Øren som skal jobbe med studentene i 2013.

Men det var ikke bare de Brüssel-baserte nordmennene som imponerte. Luke George fra Australia med Now now now sto for en av festivalens få morsomme og mer underfundige opplevelser. Flere av studentene ville se denne to ganger.

Luke George med Now now now

På Prøverommet fikk vi blant annet oppleve tidligere studenter fra Skolen for Samtidsdans. Miriam Morland viste avgangsforestillingen Du óg. Og i trappen viste tidligere studenter Guro Gulstad og Cathrine Ouff et improvisasjonsprosjekt.

Tidligere studenter sto for to av innslagene på Prøverommet.

I tillegg til å se forestillinger hadde studentene morgenklasser med undertegnede, etterfulgt av et tett faglig program. På Universitetet i Bergen møtte vi Ine Therese Berg, Knut Ove Arntzen og André Eierman og begrepet Postspectacle. Her fikk vi teoretisk og historisk input om feltets utvikling.

Trekant med teaterviterduoen Frontlosjen. I samtale med Mette Edvardsen og Tale Dolven

Vi fikk oppleve å være eneste publikum på Trekant med teaterviterduoen Frontlosjen på Chagall. Her fikk vi høre Mette Edvardsen og Tale Dolven snakke om arbeidene sine og dele sine tanker om dansekunst. Vi stilte spørsmål og noterte flittig.

Per Roar – doktorand på Theater Academy Helsinki og styremedlem ved Skolen for Samtidsdans, tok med hvertfall en av studentene på fjelltur på vidden i nesten syv timer. I programmet står det: This context allows you to consider dance as it is reflected in movements and muscles at work in your own body, in a  relaxed  entry into kinaesthetic theory.

 Studentene jobbet også med en oppgave som ble lagt frem på skolen denne uken. Oppgaven var å velge en av koreografene eller utøverne og utvikle et kompendium om denne kunstneren og dens arbeid/prosjekt. I forbindelse med denne oppgaven var det flere som intervjuet kunstnerne.

 

 

Til tross for to skuffende avlysninger ble Oktoberdans en svært innholdsrik og spennende uke!

Vi møtte tidligere studenter på festivalen. Her treffer nåværende student Ida Frømyr Borgen tidligere student Ann Kristin Holten.

 

 

buy phentermine