Tidligere studenter gjør det godt!

av Jorunn Kjersem Hildre, 15/12/2011

Perspektiver på “ren dans”, “møkkadans” og “fremtidsdans”

Skribent Sidsel Pape nevner våre tidligere studenter i et essay om “ren dans” kontra ord og bevegelse som scenisk uttrykk, i essayet referert til som “møkkadans”.

Tidligere studenter som er nevnt er Ann-Christin Berg Kongsness, Sigrid Marie Kittelsaa Vesaas og Marte Reithaug Sterud som gikk ut fra Skolen for Samtidsdans i 2010. Den 29., 30. november og 1. desember i år viste de forestillingen “Vrangforestilling” på Scenehuset. Forestillingen besto av tre sterke soloarbeider, hver skapt og utøvd på sin særegne måte. De tre dansekunsnerne innførte også begrepet framtidsdans som ifølge Pape gjenspeiles i forestillingen som et sterkt samfunnsengasjement langt større enn post/moderne dans.

I essayet skriver Pape:
“Ren dans høres mer fascistisk ut enn ren kunst, til tross for at den rene dansens dyrking av kroppens fysiske bevegelsesuttrykk skjedde i etterkrigstiden. Kanskje gir ren dans feil konnotasjoner fordi dansekunst nesten alltid framstår som hybrid, sterkt preget av andre kunstformer. Dette gjelder fra klassisk ballett til samtidsdans, eller ”framtidsdans” som noen fremadstormende yngre dansekunstnere introduserte nylig (Sigrid Marie Kittelsaa Vesaas, Ann-Christin Berg Kongsness, Marte Reithaug Sterud). Framtidsdans er ikke bare hybrid, den er dertil besudlet av et samfunnsengasjement langt større enn post/moderne dans. Uansett, ingen historiske eller framtidige dansekunstneriske former kan lenger påberope seg å være rene.”

I essayet kan man også lese om problemstillinger rundt ord og bevegelse i scenekunst. Blant annet følgende: En problemstilling flere følte på var hvordan ta seg retten til å bruke ord som dansekunstner uten skuespillerutdanning, noe som overført kunne forstås som utfordringer ved å finne sin egen kunstneriske stemme.
Skolen for Samtidsdans er en skole som er interessert i akkurat dette, derfor er en naturlig del av utdanningen å jobbe med stemme, tekst, objekter og skriftlig arbeid, såvel som dansetekniske og kompositoriske klasser. Reine møkkaskolen?

Les hele artikkelen på scenekunst.no:

http://www.scenekunst.no/pub/scenekunst/main/?aid=145

"Vrangforestilling" f.v: Marte Reithaug Sterud og Ann-Christin Berg Kongsness.

car rentals in chicago